tisdag 30 november 2010

Film tips!

Eftersom lektionen igår blev annorlunda pga. snö så länkar vi här två filmer som är bra och informerande om sexuell läggning:

Hiphopartisten Melinda Wrede berättar om sina erfarenheter av både hetero- och homosexuella relationer. Vilka likheter och skillnader finns det? Vad är typiskt för heterosexualitet? Och varför har Skånetrafiken så stränga regler för familjerabatt?
http://www.ur.se/play/159154


Före detta friidrottaren Peter Häggström pratar om tiden innan han vågade komma ut och svårigheterna med att vara homosexuell i idrottsvärlden. Reportern Inti möter Rebecka som stör sig på att den könsneutrala GB-gubben gått och gift sig och blivit hetero.

http://www.ur.se/play/159155

Att vara människa

De flesta medborgare önskar att bli behandlade lika i det samhälle vi bor i. Grundtanken är ett rättvist system som fungerar från politiken ner till hemmet. Ändå anser många människor att det finns hinder för att vara den människan hon vill vara. Vad är det för hinder som finns i samhället?

För denna uppsats krävs det att du väljer ut ett ämne sedan själv gör upp en planering och söker fakta. Nedan följer förslag på vad du kan skriva om.

Feminism

Är kvinnan slav under mannens förtryck? Är det dags att kvinnorna blir fria eller

är de redan fria?

Kvinnligt – manligt?

Finns det? Är allt en fråga om uppfostran? Gråt inte - visa att du är man!

Homosexuallitet

Förr var det straffbart, även i Sverige, att var homosexuell. Idag är det accepterat –

eller? Varför är det så? Vilka fördomar finns mot homosexuella?

Etnicitet

Har alla människor lika rättigheter i samma samhälle? Vilka svårigheter uppstår när man som människa flyttar till ett annat land? Finns det några svårigheter?

Eget förslag….

För VG och MVG krävs att du tittar på nivå 3 och nivå 4 i bedömningsmatrisen.