torsdag 11 november 2010

Karaktärerna i Hata Göteborg: grupptryck och uppbrott

  
 Foto från Saga biografen.


Filmen kretsar kring de fem personer som bildar basen i Johans kompisgäng.

Johan presenterar sig själv i filmens öppningsreplik: "Jag är nog den fegaste människan i hela världen.", för att senare utveckla det något: "Alla har vi våra problem. Mitt problem är att jag är den i gänget som alltid håller mig i bakgrunden. Men å andra sidan, om man vet sin plats, alltid är lojal och aldrig säger emot, så är det ju inget problem." Johan är konflikträdd och kan inte formulera vad han tycker. Hans relation med Mitander är komplicerad. Johan hamnar i en lojalitetskonflikt när han attraheras av Isak och det andra gänget, men han vågar inte bryta med Mitander då han i så fall skulle svika en "kompis" - även om det är en relation helt på Mitanders villkor.

Mitander är gruppens självpåtagne ledare som styr sina kompisar med brutal auktoritet. Men bakom den självsäkra och aggressiva ytan sipprar osäkerheten fram.

Lukas är Johans bästa kompis. Johan säger: "Vi är ganska lika på många sätt, men det finns en stor skillnad -han är modig. Det är inte jag.", samtidigt som det visas bilder på hur Lukas slår ner en man på gatan. Men han visar även "mod" genom att vara den som först bejakar Isaks idéer och han visar styrka när han gör ett försök att säga emot Mitander vid ett tillfälle på stranden.

I filmens inledning reflekterar Johan över att det måste finnas något annat i livet än att supa och slåss, men att det är Mitander som bestämmer och det är aldrig någon som vågar säga emot honom. Men i Isak ser de plötsligt någon som inte bryr sig om Mitanders auktoritet och visar att livet erbjuder alternativ. Men Isak är samtidigt naiv. Ur hans privilegierade syn på världen har han svårt att sätta sig in i de andras situation. Han försöker vid några tillfällen att ifrågasätta deras ryggradslösa hållning gentemot Mitander, men får som svar att: "det är lätt för dej att säga". Han har till skillnad från de andra killarna inget som binder honom vid Mitander, han har inget att förlora.

• Johan beskriver sig själv som feg i filmens inledning. Vad betyder det att vara feg enligt Johan? Är han feg, i så fall varför? Vad betyder det att vara feg respektive modig? Vad har hänt med Johan i slutscenen, hur har han funnit mod till att äntligen göra upp med Mitander?

8 kommentarer:

  1. Att man inte vågar slåss och vara ¨tuff¨.
    För han vågar inte säga emot mitander och stå för sina egna åsikter. För Johan är modig att slåss och aggresiv men för mig så är det helt fel. Han har sett hur fel det kan gå och pallar inte med hans snack hela tiden sen fattar han att det var fel att göra så mot Isak. Han fick nog helt enkelt.

    SvaraRadera
  2. Att han inte vågar slåss och håller sig i bakgrunden.
    Han är feg för att han inte står för vad han själv tycker och tänker.
    Jag tycker att man är feg om man inte vågar stå för vad man tycker. Jag tycker att man är modig om man säger emot den så kallade "ledaren" i gänget. Johan tycker ju att man är modig när man slåss.
    Johan säger emot Mitander för att han är så jäkla trött på hans tjat om att de ska hit och dit och slåss och dricka öl. Johan tyckte att det var droppen när Lukas skulle få sitta i fängelse i minst ett år och att Mitander sa att det var Isaks fel allt ihopa.
    Som Ted har skrivit: han fick nog helt enkelt.

    SvaraRadera
  3. att vara feg menar johan med att han inte vågar säga emot mitander att han inte vågar "bryta" deras vänskap. han är den som inte säger så mycket och gör de han blir tillsagd utan protester.
    Enligt johan att vara modig är att våga slåss, och även kunna stå på egna ben och säga till Mitander.
    i slutet av flimen tar johan mod till sig och bryter vänskapen med Mitander han vågar äntligen göra som han vill, och börjar sakta men säkert stå på egna ben !

    SvaraRadera
  4. Jag tycker inte alls att Johan är feg. Han är bara lite blyg, en tänkemänniska liksom. Han är en sån som jag tror egentligen inte vill göra några fel?

    FEG för mig är att man inte vågar någonting. Men, i Johans fall är det inte feghet tycker jag.

    MODIG för mig är att man är en hjälte. Vågar säga ifrån O.S.V

    Jag har inte kunnat se slutet av filmen så att jag kan inte svara på den sista frågan...

    SvaraRadera
  5. Johan tycker att han är feg för att han inte vågar göra det han själv vill. Han vill t.ex inte vara vän med Mitander och han vill inte supa sig full och slåss hela tiden.
    Jag tycker att han är lite feg för att han inte står för vad han och jag tycker inte att han feg bara för att han inte slåss.

    Han menar att om man är modig så slåss man och man vågar säga emot ledaren i gänget.

    I slutscenen i filmen så tröttnar Joahn på Mitander för att han helt enkelt har tröttnat på han och han säger sig starkare än Mitander där.

    SvaraRadera
  6. han menar att ingen av dom vågade säga till mitander.men han var väldigt blyg så han vågade ännu mindre än dom andra. nä han är inte feg han vågar ju säga till mitander i slutet av filmen. att va feg betyder att man inte vågar göra allt man vill oh modig e när man vågar göra sakerna man vill.ja han fick mod i slutet och sa till mitander. /mattias åkerlund 9D

    SvaraRadera
  7. Att vara feg enligt Johan är att han inte vågar säga ifrån för det han tänker och tycker, istället håller han sig i bakgrunden för att slippa konflikter.
    Johan är nog egentligen modig nog till att slå någon men han vet att man gör inte så.
    Jag tycker inte alls att Johan är feg för man behöver inte alltid bevisa hur modig man är för att folk ska gilla en, han är modig att visa att han inte tycker det är kul att slåss.
    Sen att han inte säger vad han tycker kanske är lite fegt men det finns faktiskt människor idag iheller som inte vågar säga vad dom tycker, det är helt normalt.
    Att vara modig är när man vågar stå för vad man tycker och tänker. Bra i vissa fall dåligt i andra fall.
    Att vara feg är när man håller sig i bakgrunden, inte vågar säga ifrån utan man håller med dom flesta och gör alltid som man blir tillsagd.
    I slutscenen har Johan blivit riktigt trött på Mitander och att alltid göra som han säger, så han tar mod till sig och vågar säga ifrån att han inte vill att det ska vara på detta viset.
    Jag tycker det är bra gjort av Johan att till slut säga ifrån. Förr eller senare måste man ju ta det steget i livet.

    SvaraRadera
  8. Jag tycker han är både modig och feg. Han slåss inte och det är modigt tycker jag. men han är mer feg än modig! Han vågar inte säga emot Mitander. Han följer med till allt Mitander säger. Han våga inte sägat till Mitander att vara snäll til Roge. Men i slutet sammlar han mod och säger ifrån att han inte vill. Han tar till och med ett grepp om Mitander. Han fick nog mod ifrån att han inte hade något att förlora nu när Lukas åkt in i fängelse. Och han bryde sig inte så mycket om de andra.

    Det är mod att våga säga vad man tycker och inte bryr sig om vad andra tycker. Att vara feg är motsattsen. Att inte säga något bara hålla sig i bakgrunden.

    SvaraRadera